Van Barok tot Romantiek

Rozenburgse Courant De Schakel d.d. 17 november 2018:

“Wanneer Canticum Novum een concert geeft in het Muziektheater, is het uitverkocht. Nu ook weer, er werden zelfs stoelen bijgezet. Er was een prachtig programma en Frans Gort bespeelde het orgel. Op het programma prijkte de volgende titel: Van Barok tot Romantiek.  ‘Funeral Music of Queen Mary’ van Henry Purcell werd gezongen, muziek bij de begrafenis van Koningin Mary. Mooie, ingetogen koorzang, afgewisseld met orgelmuziek. De liederen ontroerden menigeen. Frans Gort speelde hierna op orgel ‘Trompet Tune’, en een improvisatie daarop. Het koor schitterde met de uitvoering van ‘Ave Verum‘ van Wolfgang Amadeus Mozart. In ‘Laudate Dominum’, eveneens van Mozart, soleerde dirigente Annemarie van Bragt, begeleid door Frans Gort. Het ‘Requiem Opus 194’ van Joseph Rheinberger is een roep om eeuwige rust. Het bestaat uit 7 delen en een hele opgave om dit in te studeren. Een uitvoering op dit niveau is genieten voor zangers en toehoorders. Dit waren liederen uit de barokperiode.

Na de pauze stonden liederen uit de romantiek op het programma en werden delen uit het ‘Weihnachts-Oratorium’ van Johann Sebastian Bach gezongen. ‘Wie sol ich Dich emphangen’ en ‘Brich an , o Schönes Morgenlicht’ had een sublieme sopraanpartij. De inzet van de zangers was groot. Hierna speelde Frans de ‘D-dur suite’ van Brahms. Dat was wederom een mooie muzikale afwisseling in het programma. Genoten hebben we van ‘Wachet auf’ en Gloria sei Dir gesungen’ uit Cantate 140. Uit de Johannes Passion koraal 68 ‘Ach Herr, lass dein lieb Engelein’. Deze avond was alles mooi, maar dit zeker. Tot slot zong het koor de ‘Missa-Brevis d-minor’ van Wolfgang Amadeus Mozart, bestaande uit 5 delen. Het publiek was zeer enthousiast. Een buitengewone prestatie van koor, dirigent en organist. Geweldig. Zeer terecht werden ze beloond met een staande ovatie, tot twee maal toe. ”